Sanal Sunucu Nedir?


Sanal Sunucu Nedir?


Sanal sunucu (Virtual Server), bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasını sağlayan ve kullanıcılara sunucu üzerinde  daha fazla kontrol sunan bir sanallaştırmadır .

Sunucudan size özel atanan RAM, CPU ve disk alanı; artan trafiğiniz nedeniyle yetersiz gelmeye başlarsa, sanal sunucu daha fazla kaynağa sahip olmanızı sağlar.

Online satış siteleri, kurumsal web siteleri ve blogların barındırılması dışında sanal sunucular; dosya aktarım protokolü (FTP), veri depolama ve e-posta sunucusu gibi farklı kullanımlara da hizmet eder.

MySQL VPS Server, Wordpress, VPS Server, IIS VPS Server gibi her türlü sunucu tabanlı uygulamayı sanal sunucunuza kurabilirsiniz.

VPS (Virtual Private Server) ve VDS(Virtual Dedicated Server) sanallaştırılma teknolojisi ile oluşturulmuş hosting çözümleridir.

VPS (Virtual Private Server) 

VPS Türkçede özel sunucu anlamına gelir.Sanal sunucuları tek bir fiziksel sunucuya sığdıran web sitesi barındırma teknolojisidir.

Her kullanıcıya root erişimi verildiğinden, VPS; site sahiplerine ihtiyaçlarına uygun ekstra yazılımları eklemek gibi özgürlükler sunar.

Paylaşımlı hosting üzerinde güvenlik zayıflığı olan bir web site diğerlerini etkileyebilirken VPS çok daha korunaklıdır. 

VDS (Virtual Dedicated Server)

VDS Türkçede sanal atanmış sunucu anlamına gelir.

Kullanıcılara web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve barındırmak için yönetilen ancak dedike edilmiş bir sunucu kiralama olanağı sağlamaya yarayan sanal bir makinedir.

VDS barındıran bir web sitesinde trafiğe bağlı geç yüklenme sorunları olmaz.

Root erişimi nedeniyle sunucunuzu, web sitenizin ihtiyaçlarına göre yapılandırmanızı sağlamaktadır.

VDS ile VPS Arasındaki Farklar

VPS ile kullanıcıların sunucu üzerinde sahip oldukları yetki, VDS’tekinden daha azdır.

VPS’te barınan web siteleri diğer sitelerin performansından etkilenebilir. VDS üzerindeki siteler, diğerlerinin performansından etkilenmemektedir.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Diğer Dökümanlar


  • 2 Adımda Linux Plesk Panel Kurulumu

    Plesk Panel Plesk yazılım paketi, ticari bir hosting otomasyonudur.Plesk Inc. firması altında Amerika'da yayınlanmıştır ve Novosibirsk-Rusya'da tasarlanmıştır. Haziran 2013'te, SWsoft firmasının...

  • CentOS Nano Kurulumu

    Centos 7 işletim sisteminde nano kurulumunu tek satır bir kod ile hızlıca kurabilirsiniz. Nano Nedir, Ne İşe Yarar ? Nano çoğu sunucuda kurulu olarak gelmekte ama minimal özelliklerde kurulan...

  • Sunucu (Server) Nedir ?

    Teknik olarak ele alındığında sunucular; verilerin, internet üzerinden kullanıcıların erişimine açık olarak genelde veri merkezlerinde barındırıldıkları bilgisayar ve bilgisayar sistemlerine...

  • Dedicated Nedir?

    Dedicated Server Türkçede paylaşımsız sunucu demektir. Bütün sunucu kaynaklarının size ait olduğu fiziksel sunuculara Dedicated Server denir. Sahip olduğunuz web sitesi geniş kitlelere...

  • Firewall Nedir ?

    Türkçe anlamı “Güvenlik Duvarı” olan Firewall; ağ ve bilgisayar sistemleri arasındaki güvenliği sağlayan yazılım ve donanımsal sistemlerdir. Gelen ve giden tüm ağ trafiğini kontrol ederek,...